Wat is een goede hondenschool?

Om deze vraag te beantwoorden, vindt u hieronder een checklist:
Je hebt hondenscholen in vele soorten en maten. Een hondenschool die lekker dichtbij is, is niet per definitie de beste. En hoge cursusprijzen zijn evenmin een garantie voor kwaliteit. Met behulp van deze checklist willen we je helpen in het maken van een goede keuze. Als je één of meer vragen tijdens je zoektocht moet beantwoorden met ‘nee’, kun je misschien maar beter even verder kijken… en wie weet kom je dan uit bij Hondenschool Spijkenisse omdat je zult zien dat je op alle vragen een positieve ja! kunt geven. Om te beginnen:
Bij Hondenschool Spijkenisse trainen honden die vanuit de wijde omgeving komen. De cursusprijs wordt t.o.v. de meeste andere hondenscholen laag gehouden zodat iedereen de mogelijkheid heeft om met zijn/haar hond te kunnen trainen.

Kun je op de hondenschool terecht vanaf het moment dat je pup bij jou thuis komt?
In de puppytijd kun je alle hulp bij de opvoeding en socialisatie gebruiken die er maar is. Dus als je hond net bij jou is, maar al wel wat aan je gewend is: zo snel mogelijk starten! Dat kan dus al vanaf een week of 8!

Bij Hondenschool Spijkenisse kun je instromen in de jongste puppengroep die er op dat moment is, vanaf de dag dat je je pup in huis hebt.

Zijn de mensen die lesgeven gediplomeerd?
Er is de laatste tijd veel (ten goede) veranderd in de kennis over honden en hun opvoeding. Recent geschoolde instructeurs zijn dus belangrijk voor de kwaliteit van de lessen. Er zijn meerdere opleidingsinstituten die de opleiding tot kynologisch instructeur aanbieden. Ook is er de mogelijkheid om verder te studeren tot hondengedragstherapeut bij bijv. DogVision. Check bovendien of de trainers zich regelmatig bijscholen; de wetenschap staat immers bepaald niet stil! 

Bij Hondenschool Spijkenisse krijgt u les van een gediplomeerd gedragstherapeut en instructeur die opgeleid is aan DogVision en regelmatig bijscholingen volgt. Hierdoor is zij ook geaccrediteerd door de SPPD.

Zitten er in een cursusgroep tussen de 6 tot maximaal 8 honden?
De meeste moderne trainers vinden een groepsgrootte van 6 honden ideaal; ze kunnen dan aan iedereen voldoende aandacht besteden en goed overzicht houden. Als er meerdere trainers voor de groep staan, kan de groepsgrootte iets groter zijn. 

Bij Hondenschool Spijkenisse krijgen cursisten les in kleine groepen van 3 tot maximaal 6 cursisten. Er staat 1 instructeur voor een groep en deze ‘groeit mee’ met de cursisten van pup tot gevorderde. 

Hebben alle honden een halsband of tuig dat de hond op geen enkele wijze pijn kan berokkenen?
Als je ziet dat er honden op het veld lopen met ijzeren slipkettingen of corrigerende tuigen, weet je dat je terecht bent gekomen op een hondenschool die nog op achterhaalde wijze traint en opvoedt. Geen aanrader! Zoek verder naar een school die alleen positief traint en waar de honden rondlopen met een halsband of tuig. 

Bij Hondenschool Spijkenisse zijn slipkettingen of anti-trektuigen niet toegestaan. Een gewone halsband met gesp of kliksluiting, een half-check halsband (veiligheidshalsband met kettinkje ertussen die goed is afgesteld) of een tuig is toegestaan. Weet u niet welke band of welk tuig geschikt is, kunt u na de les altijd informatie inwinnen bij uw instructeur. 

Worden de oefeningen op een positieve manier aangeleerd, zonder (fysieke) correcties en zonder straffen?
Moderne hondenscholen werken volgens dit uitgangspunt: gewenst gedrag uitlokken en vervolgens belonen met wat de hond leuk (speeltje) of lekker (voertje) vindt. Gewenst gedrag wordt zó aantrekkelijk gemaakt, dat de hond hiervoor zelf graag kiest. Ongewenst gedrag wordt voorkomen en als het tóch optreedt, genegeerd of op een vriendelijke wijze omgebogen.
Een ander teken waarop je kunt letten is: praten de mensen vriendelijk en vrolijk tegen hun honden, of klinkt het nors en streng? Hoe vrolijker de stemmen en hoe meer er met voer en speeltjes gewerkt wordt, hoe geruster jij erop kunt zijn dat je met een moderne, leuke hondenschool te maken hebt! 

Bij Hondenschool Spijkenisse leren we oefeningen aan met behulp van voertjes, een vrolijke stembeloning en/of een speeltje. De hond wordt geleerd dat het leuk is om iets te doen omdat het gevolgd wordt door een beloning. 

Zijn de honden ontspannen en blij?
Als je ontspannen kwispelende honden ziet die er relaxed bijlopen en die er duidelijk lol in hebben om met hun mens aan het werk te zijn, is dat een goed teken! Maar als je lage staarten, een gedrukte houding, platte oren en veel stresssignalen (hijgen, hoog blaffen, piepen, gapen, krabben, schudden, tongelen, etc.) bij de honden ziet, denk dan nog maar even héél goed na of je hier wel aan het juiste adres bent! 

Bij Hondenschool Spijkenisse ben je altijd welkom om te komen kijken bij een groep. Stuur hiervoor een mailtje naar info@hondenschoolspijkenisse.nl waarna je een uitnodiging zult ontvangen om te komen kijken of mee te lopen als je je hond al in huis hebt. Zo kun je zelf zien en meemaken dat de honden er veel plezier in hebben om samen met hun eigenaar bezig te zijn. 

Is er ook aandacht voor theorie?
Een moderne hondenschool leert aan de hondengeleiders niet alleen hoe zij oefeningen moeten aanleren, maar ook zaken als: hoe socialiseer je een hond optimaal, hoe communiceren honden met elkaar en met mensen en wat is stressgedrag (lichaamstaal), wat is een gezonde belasting voor een hondenlijf, hoe leert een hond, hoe werk je aan een fijne mens-hondrelatie, hoe zorg je voor het welzijn van de hond, enz. 

Bij Hondenschool Spijkenisse wordt er tijdens de lessen veel verteld over gedrag, verzorging en voeding. Tijdens de gevorderde lessen wordt er goed gelet op de lichaamstaal van de honden, is er ruimte voor vragen over gedrag en kan er indien gewenst of noodzakelijk een afspraak gemaakt worden voor een een-op-een les samen met de hond om meer uitleg te krijgen over het gedrag. 

Wij doen er bij Hondenschool Spijkenisse alles aan om ons beleid, de lessen en onze kennis steeds up-to-date te houden volgens de laatste richtlijnen. 

Kom vooraf eens een keer kijken en praat eens met wat mensen die bij ons met hun hond trainen. Bij ons staat het welzijn van de honden bovenaan en worden hond èn mens positief en vriendelijk benaderd. Voelt het goed? Dan heten we u en uw hond met heel veel plezier van harte welkom!